Van videocall naar walkingcall

Toen we nog via de vaste telefoonlijn belden, begon je een gesprek met de vraag: “Hoe gaat het met je?” Toen het mobieltje zijn intrede deed, luidde de eerste vraag: “Waar ben je?” Sinds we alleen nog maar door middel van videocalls met elkaar communiceren, is de eerste vraag: “Kun je me horen?” De nieuwste communicatietrend leidt tot de vraag: “Waar loop je nu?” Een blog van Katja Schleicher.

Agile vergader- en communicatievormen zijn als water: ze vinden altijd een weg… Omdat ze zich ontwikkelen waar ze nodig zijn en daadwerkelijk kunnen worden gebruikt in plaats van weg te kwijnen in wat papierwerk en statuten. Na maanden van wazige ZoomTeamsWebex-schermen en “U staat nog steeds op mute”-zinnen, heeft een echte ‘gouwe ouwe’ als vanzelf zijn comeback gemaakt: The Walking Call. Volledig analoog. Met buitenfactor.

In het begin waren we een beetje verbaasd om mensen te zien praten en soms druk zien gebaren tijdens onze dagelijkse lockdownwandeling in het bos of op de heide, maar nu begroeten we elkaar, wetend: aha, jij zit ook in je wekelijkse update call?

Coaches gebruiken al geruime tijd live het zij-aan-zij lopen als een effectieve en interventiemanier om cliënten te ondersteunen en zullen waarschijnlijk hun schouders hierbij ophalen. Voor de normale dagelijkse conversatie tussen collega’s of met klanten is dit formaat nog soortement van nieuw en het resultaat lijkt alleen maar positief te zijn, omdat:

– Je je concentreert op de persoon met wie je praat in plaats van op de grafiek op slide nummer 72.

– Je weg bent van het scherm.

– Iedereen profiteert van frisse lucht en beweging

– Je je realiseert hoe zelden slides of documenten echt nodig zijn in vergaderingen en gesprekken.

Waar moet je naar zoeken?

Start het begin van het gesprek ook echt wanneer je samen wandelt (“We zien elkaar over vijf minuten buiten”) en deel met de ander precies waar je bent, wat je ziet en hoort, en welk rondje je gaat lopen (“Ik neem je vandaag mee naar het park om de eenden te zien, die waarschijnlijk aan het bevriezen zijn in de vijver”). Dit zorgt voor nabijheid en traint tegelijkertijd de observatie.

Je kunt het gesprek na de wandeling ook samenvatten per e-mail (en misschien zelfs opleuken met een foto van de eenden in het park).

Natuurlijk is zo’n gesprek tijdens het wandelen niet geschikt voor de allesbepalende onderhandeling of die megabelangrijke pitch. Maar wel voor de mentale voorbereiding ervan. Dat is het mooie van agile communicatie: het gaat niet om snel of langzaam, analoog of virtueel: maar om gebruik van het juiste communicatiemedium, het juiste kanaal, voor elke situatie, elk doel van het gesprek. Dus laten we naar buiten gaan! Headset verbonden. Daar gaan we. Er is vast en zeker veel te bespreken. Met de beste klanten of collega’s ter wereld.

Stuur voor meer informatie over training in agile communicatievormen een e-mail naar ks@interview-training.eu. Of bel even… Dan neem ik je graag mee naar buiten…

De auteur

Katja Schleicher

Katja Schleicher is communicatietrainer, moderator en keynote speaker. Ze is Duitse en woont al jarenlang in Nederland. Haar motto is: “Praten is goud en stilte het begin van alle ellende.“ www.interview-training.eu