Verstoorde toeleveringsketen zorgt voor problemen

Nadat economieën over de hele wereld harde klappen kregen tijdens de coronapandemie en bijbehorende lockdowns, weet de wereldhandel zich nu bijzonder snel te herstellen. Door een gebrek aan containers, een wekenlang gesloten Suezkanaal, havens die met Covid-19 te kampen hebben en astronomisch hoge prijzen voor goederenvervoer is de toeleveringsketen echter danig verstoord. Bedrijven vrezen de kerstperiode nu al.

“De toeleveringsketen krijgt klap na klap. Na de blokkade in het Suezkanaal loopt het nu weer vast in Zuid-China. Tot in 2023 blijven we last houden van haperende aanvoer”, zegt Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland.

De waarde van de wereldhandel zal in 2021 met maar liefst 15,9% stijgen (vs. -9,9% in 2020). Geeroms: “Kijken we puur naar het volume, dan is er dit jaar sprake van 7,7% groei. Dat de waarde zoveel sterker stijgt heeft natuurlijk te maken met de sterke vraag (vooral door herbevoorrading), maar ook door prijs- en capaciteitsdruk door toeleveringsproblemen, zoals het tekort aan containers.”

De toeleveringsketen wordt klap voor klap getroffen

Haven op slot

De haperende toelevering is in belangrijke mate toe te schrijven aan de congestie in de wereldwijde scheepvaart. “Op dit moment zorgen vooral de havens in Zuid-China tot problemen. Ze hebben daar hun handen vol om Covid-19 onder controle te houden. Vooral in de provincie Guangdong. Eén van de grootste havens daar ging wekenlang op slot. Eerst het Suezkanaal dicht, nu dit; de spanningen in de wereldwijde toeleveringsketens zijn enorm. Overal congestie, en dan is er ook nog een gebrek aan containers. De lege containers zijn niet waar ze moeten zijn. Er is permanent sprake van een noodsituatie.”

Extra capaciteit

Volgens Geeroms ziet het er niet naar uit dat de verstoring van de mondiale scheepvaart snel wordt opgelost. “Het kost veel tijd om extra capaciteit op het water te krijgen. Een nieuw schip in de vaart nemen kost al gauw anderhalf jaar. De hele manier waarop de mondiale scheepvaart is georganiseerd met nauwelijks reservecapaciteit staat een vlot herstel in de weg.” Geeroms noemt grote scheepswerven die ruim een jaar geleden de broekriem nog aantrokken vanwege de haperende maritieme markt. Zij krijgen nu grote nieuwe orders binnen van rederijen die met spoed extra capaciteit nodig hebben. De bestellingen voor nieuwe containerschepen in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn volgens Geeroms bijna het dubbele van de bestellingen van de afgelopen twee jaar samen (met scheepswerven in Zuid-Korea en China als grote winnaars).

Te weinig voorraad

Het gevolg van de verstoorde toelevering is dat bedrijven de grootste moeite hebben om hun voorraad op peil te krijgen. Geeroms: “Volgens onze researchafdeling heeft vooral Europa, en met name Duitsland, hier veel last van. We zien dat de VS en sommige economieën in Azië op grote schaal hamsteren. Opvallend genoeg kunnen we zeggen dat Nederland het relatief nog goed doet met de bevoorrading. Waarschijnlijk dankzij onze status als handelsplatform en specialisaties in de tech-, chemie- en farmasector.”

Verwacht wordt dat de prijs- en capaciteitsdruk in 2022 aanhoudt. “De groei van de wereldhandel zal, na de piek in 2021, bovengemiddeld blijven. En dat terwijl de toeleveringsketen nog lang niet op orde is.”