Tanks voor de farmaceutische industrie
Tanks voor de farmaceutische industrie worden steeds vaker van duplex roestvast staal gemaakt. Waarom? Waarom is dit materiaal hiervoor zo geschikt? Welke varianten zijn er? Ter gelegenheid van de farmaceutische vakbeurs CPhI Worldwide, die van 9 t/m 11 november in Milaan plaatsvindt, nemen we u samen met Damstahl mee naar de wereld van duplex roestvast staal in de tankbouw voor de farmaceutische industrie. Op de beurs zullen de farmaceutische experts van vertaalbureau Norak aanwezig zijn – zodat bij bijvoorbeeld opdrachten voor de bouw van tanks voor de farmaceutische industrie op taalkundig gebied alles soepel verloopt.
Rvs skids, tanks voor ultrapuur water, procestanks of WFI tanks: in de farmaceutische industrie zijn de meest uiteenlopende soorten tanks en vaten nodig. De overeenkomst: de behoefte aan het allerbeste materiaal, dat voldoet aan de hoge eisen van de farmaceutische industrie. Kwalitatief hoogwaardige, corrosiebestendige grondstoffen zijn echter duur, vooral hooggelegeerde soorten roestvast staal. Een alternatief met een stabiele prijs is duplex staal. Dit wordt steeds vaker gebruikt bij de bouw van tanks voor de farmaceutische industrie.
Roestvast duplex staal voor tanks voor chemische en farmaceutische industrie
Het beste van twee werelden bij het bouwen van tanks voor de farmaceutische en chemische industrie: duplex staal is de benaming voor een zeer specifieke groep van roestvast staal. Het bijzondere van duplex staal is dat het, in tegenstelling tot austenitisch (bijv. de klassiekers 1.4301 en 1.4401) of ferritisch chroomstaal (bijv. 1.4016 en 1.4509), niet eenfasig is. Duplex staal is tweefasig. Eenvoudig gezegd betekent dit dat iets meer dan de helft (meestal 55%) van de microstructuur van het staal ferritisch is, terwijl de rest austenitisch is. Op die manier kan duplex staal worden omschreven als een ‘kruising’ van de twee groepen roestvast staal die het meest worden gebruikt. Deze kruising komt de bouw van tanks voor de chemische en farmaceutische industrie ten goede.
Duplex staal: de verschillen
Net als bij de andere hoofdgroepen van roestvast staal bestaat ook de duplexfamilie uit meerdere staalsoorten. Onder duplex staal wordt de legering EN 1.4462 verstaan, die onder meer wordt gekenmerkt door een hoog chroomgehalte (21-23% Cr) en een molybdeengehalte (2,5-3,5%) dat iets hoger ligt dan dat van de zuurbestendige austenitische groep (ten minste 2% Mo). Beide bestanddelen zorgen voor een uitstekende corrosiebestendigheid. Anderzijds is het nikkelgehalte laag (4,0-6,0% Ni), waardoor de prijs redelijk stabiel blijft. De combinatie van een goede corrosiebestendigheid en een redelijke prijs maakt 1.4462 tot het ‘werkpaard’ onder de duplex stalen. Daarom is ongeveer de helft van het op de markt verkrijgbare duplex staal van kwaliteit 1.4462 – wat vooral terug te zien is bij de bouw van tanks voor de farmaceutische industrie.
Super duplex: voor uitdagende omstandigheden
De naam zegt het al: wanneer u voor tanks voor de farmaceutische en chemische industrie op zoek bent naar de allerbeste kwaliteit, is er een groep super duplex staalsoorten die doorgaans 25% Cr, 7% Ni en 4-5% Mo bevat. In vergelijking met duplex staal is super duplex corrosiebestendiger dan 1.4462. Het wordt het meest gebruikt voor kritische onderdelen in de olie- en chemische industrie, of bij kritische processen bij tanks in de farmaceutische industrie – zowel vanwege de hogere corrosiebestendigheid als de hoge mechanische stabiliteit.
Lean duplex: slank en sterk voor tanks voor de farmaceutische industrie
Aan de andere kant van het spectrum staat het molybdeenvrije lean duplex. De corrosiebestendige kwaliteiten van dit duplex staal komen vooral naar voren in warme omgevingen, waar de standaard austenitische staalsoorten problemen hebben om spanningscorrosie te weerstaan. Lean duplex wordt bijvoorbeeld gebruikt in de tankbouw voor de farmaceutische industrie en voor bevestigingselementen. Vooral bij tanks voor de farmaceutische industrie komt het prijsvoordeel goed tot uiting: lean duplex kan dankzij zijn hoge stabiliteit met een geringere dikte dan andere soorten roestvast staal verwerkt worden – wat tot grote kostenbesparingen leidt. Daarom worden steeds meer tanks voor de farmaceutische en chemische industrie van lean duplex gemaakt.
Vertalingen voor de farmaceutische industrie
Bij de gunning van opdrachten in de farmaceutische industrie gaat het niet alleen om hoge technische kwaliteit. Omdat opdrachten voor de bouw van tanks voor de farmaceutische industrie vaak internationaal aanbesteed en uitgevoerd worden, zijn perfecte vertalingen onmisbaar. Hier komt vertaal- en lokalisatiebureau Norak in het spel. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Madrid, is wereldwijd actief, beschikt over 4.000 vertalers en vertaalt teksten naar 160 talen.
Eén van de specialiteiten van het bedrijf zijn vertalingen voor de farmaceutische industrie. Daarvoor heeft Norak speciaal de business unit Norak Pharma opgericht, waar de ervaring van alle vertalers op het gebied van de farmaceutische industrie gebundeld wordt. Deze business unit wordt geleid door de Brit Edward Davies, die jarenlange ervaring in de farmaceutische industrie heeft.
Het hoofdkantoor van de business unit Pharma is gevestigd in Praag, van waaruit het team de relevante markten over de hele wereld bedient. Lees meer over de kwalitatieve vertalingen van Norak Pharma voor de productie, zodat het overwinnen van taalkundige hindernissen bij de bouw van tanks voor de farmaceutische industrie kinderspel wordt.
CPhI Worldwide: farmaceutische experts komen bijeen
Bezoekers van en exposanten op de vakbeurs CPhI Worldwide, die van 9 t/m 11 november in Milaan plaatsvindt, kunnen er in gesprek gaan met de experts van Norak Pharma. Een team van de business unit Pharma zal op de beurs aanwezig zijn. Juist wanneer het om de specifieke eisen van de industrie aan de bouw van tanks voor de farmaceutische en chemische industrie gaat, kunnen de experts van Norak meepraten en adviseren.
Leave A Comment