Feestdagen in Europa: wat zijn de verschillen?
Tweede Kerstdag, tweede Paasdag, Pinksteren en Hemelvaart: in het ene land ben je als werknemer vrij op deze dagen, terwijl werknemers uit andere landen gewoon door moeten werken. En in sommige landen mogen feestdagen die in het weekend vallen gecompenseerd worden; in andere landen is daarvan geen sprake. Hoe dat precies zit, welke internationale verschillen er allemaal zijn op het gebied van feestdagen en waarom Nederlanders er in vergelijking met de Duitsers en Belgen bekaaid vanaf komen, is te lezen in deze blog van Interfisc.
Nationale feestdagen en Bank Holidays
Dit is uiteraard niet het enige verschil tussen de buurlanden, als het gaat om feestdagen. Elk land heeft, naast enkele religieuze feestdagen, één of meerdere nationale feestdagen, zoals Koningsdag in Nederland (27 april), de Dag van de Duitse Eenheid in Duitsland (3 oktober), de Nationale Feestdag ‘14 juillet’ in Frankrijk (14 juli) en de Dag van de Republiek in Italië (2 juni). In het Verenigd Koninkrijk kennen we nog het fenomeen ‘Bank Holidays’. Dit zijn officiële feestdagen waarop banken en vele andere bedrijven de hele dag gesloten zijn. De Bank Holidays vallen op de eerste en laatste maandag van de maand mei en de laatste maandag van de maand augustus.
Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben het kleinste aantal officiële feestdagen van Europa. Bij elkaar hebben allebei deze landen slechts 8 officiële feestdagen. Duitsland kent er 9, België 10 en Frankrijk en Italië spannen de kroon met 11 officiële feestdagen. De verschillen zijn des te groter nu de werknemers in sommige landen wél en in andere landen geen recht op compensatie hebben wanneer een variabele feestdag in het weekend valt. Dit zal vooral in 2021 voelbaar zijn, want beide kerstdagen vallen dit jaar op zaterdag en zondag.
In welke landen hebben de werknemers recht op compensatie?
Dit recht bestaat o.a. in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
In België wordt altijd een vervangende vrije dag gegeven (recuperatie). De werknemer mag zelf kiezen wanneer hij deze vervangende dag opneemt of de werkgever kan ervoor kiezen deze collectief voor zijn werknemers vast te leggen op een bepaalde dag.
In Italië ontvangen werknemers geen vervangende vrije dag, maar wel een compensatie in salaris.
In het Verenigd Koninkrijk wordt altijd een vervangende vrije dag gegeven (substitute day). Deze is niet vrij door de werknemer op te nemen, maar wordt naar de eerstvolgende werkdag(en) verplaatst. Dit geldt niet voor Paaszondag, want die valt altijd op zondag, maar dit jaar wel voor Kerst, wat voor werknemers in het Verenigd Koninkrijk extra vrije dagen oplevert op maandag 27 en dinsdag 28 december.
In welke landen hebben de werknemers geen recht op compensatie?
Dit is o.a. het geval in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo bekeken komen de werknemers in Nederland er het meest bekaaid vanaf, met slechts 8 officiële feestdagen en zonder compensatie wanneer ze in het weekend vallen.